Westfriese families
Wapen van West-Friesland
 

Artikelen » WFON

Het molenmakersbedrijf Poland:
een ambachtelijke traditie van 130 jaar in Heerhugowaard
(WFON 1995, pagina 58)

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud & Nieuw, 62e bundel, pagina 58-66.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1995.
Auteur: Ed Dekker.

ED DEKKER

Een bekende naam in de molenwereld: molenmakersbedrijf Poland te Heerhugowaard. In Noord-Holland is een vijftal molenmakersbedrijven overgebleven. Poland is een van de oudste, zo niet het oudste. Dirk Poland legde in de vorige eeuw een stevig fundament voor het familiebedrijf waarin thans de vijfde generatie actief is.

Het woonhuis met molenmakerswerf en zaagmolentje...

Het woonhuis met molenmakerswerf en zaagmolentje (later vervangen door een gloeikopmotor op petroleum) van de firma Poland te Heerhugowaard. Deze foto is vanaf de Oostdijk genomen torsen 1903 en 1912. Hier vestigde Dirk Poland, de eerste molenmaker Poland, zich 130 jaar geleden.
Vanuit dit pand werken nu de vierde en vijfde generatie als molenmaker. Op de foto het gezin van Antje Klaver, weduwe van de in 1903 overleden Dirk Poland. Voorts enkele buren. In de kapwagen zitten Jansje en Wouter, twee van de zes kinderen van Dirk en Antje Poland-Klaver. Achter het paard Kees Amels, en Jannetje Amels (de bakkersvrouw). Voorts van links naar rechts zoon Jan Poland, zoon Cees Poland, Piet Amels, Antje Klaver, Cees Dekker, zijn vrouw Mietje Borst en dochter Neeltje Dekker. (Foto privébezit Jan Poland)

Volgende pagina »


© 1954-2021 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap