Westfriese families
Wapen van West-Friesland
 

Artikelen » WFON

Venhuizer Jan Rood (1825-1901) eerste van zes generaties bakkers Rood (WFON 1996, pagina 60)

Eerder verschenen in West-Frieslands Oud en Nieuw, 63e bundel, pagina 60-73.
Uitgave: Historisch Genootschap "Oud West-Friesland", 1996.
Auteur: Ed Dekker.

ED DEKKER

Van takkenbossen tot gebaksgemaksfax
'Sinds 1881' vermeldt het uithangbord van bakker Jos Rood (35) bij zijn zaak in Heerhugowaard. Dus 115 jaar bakker Rood in deze sterk verstedelijkte plattelandsgemeente. Reden om een duik te nemen in de historie.
Dan blijkt dat overgrootvader Cornelis Rood op precies dezelfde plek begon, in 1881. Vier achtereenvolgende generaties Rood als bakker op één lokatie. Een bijzonderheid. Tevens komt tot uiting dat het nageslacht in mannelijke lijn van betovergrootvader Jan Rood uit Venhuizen - die in 1850 begon als eerste bakker Rood - zo'n veertig brood- en banketbakkers opleverde. Tot heden. Verspreid over heel West-Friesland en daarbuiten.
Tegenwoordig bakken zelfs tot over onze landsgrenzen Roodjes met West-Fries bloed dagelijks brood. 'Bij de Roodjes bakt bijna iedereen broodjes' is niet voor niets een familieliedje.

Van takkenbossen tot gebaksgemaksfax. Het verhaal over het West-Friese bakkersgeslacht Rood - totaal nu zes generaties - begint ruim 170 jaar geleden in Venhuizen, toen Jan Rood op 6 april 1825 het levenslicht zag, kind van Cornelis Rood en Pietertje Rentenier.
Boerenzoon Jan werd bakker, zelfstandig bakker. Deze keuze beïnvloedde tientallen nakomelingen, die ook een bakkerij begonnen. Dat gebeurde in plaatsen als Sijbekarspel, Hauwert, Spierdijk, Alkmaar en Sint-Pancras. Maar ook in Zaandam, Hilversum en Leiden.'

Sinds 1881: 115 jaar bakker Rood in HeerhugowaardSinds 1881: 115 jaar bakker Rood in Heerhugowaard. (Foto: Martin Mooij, Alkmaar)

De jongste
Nu, voorjaar 1996, staat de teller van zelfstandige bakkers Rood toen en nu op 41. Van hen hebben er 27 het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. De veertien nu bakkende Roodjes, van wie er enkelen nog onder vaders vleugels, hebben hun zaak in respectievelijk Heerhugowaard/Obdam, Enkhuizen, Bovenkarspel/Venhuizen, Oudkarspel en - twee - in Nieuw-Zeeland. Twee van hen hebben twee zaken. De jongste Rood met een eigen zaak is in aantocht. Peter (1970), van de vijfde generatie en zoon van een Heerhugowaardse emigrant, opent komende herfst een eigen zaak in Auckland, Nieuw-Zeeland.

Volgende pagina »


© 1954-2021 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap