Westfriese families
Wapen van West-Friesland
 

Artikelen » WFON

De hoeve van twee boeren-burgemeesters van Grootebroek
(WFON 2003, pagina 90)

Eerder verschenen in West-Friesland Oud & Nieuw, 70e bundel, pagina 90-94.
Uitgave: Westfries Genootschap, 2003.
Auteur: Ed Dekker.

Ed Dekker

Van buiten valt het nauwelijks op, het bovenlicht van de sierlijke voordeur van de stolp Zesstedenweg 214 in Grootebroek. Van binnen des te meer. Vooral als het middagzonnetje er door schijnt. Het glas heeft het wapen van Grootebroek als afbeelding, zoals ook de tekst aan de gangzijde van het bovenlicht aangeeft. Dit is een van de herinneringen aan twee van de vroegere bewoners van het rijksmonument: Simon Prins en zijn vader Klaas Prins. Beiden waren boer én burgemeester van Grootebroek.

Vanuit het voormalige raadhuis van de gemeente Grootebroek schuin aan de overzijde -op de hoek Zesstedenweg-Raadhuislaan- is de stolp goed te zien. Opvallend element aan de voorzijde is de dakkapel met een houten voorschot in Zaanse stijl. De klokgevel geeft de boerderij een statig aanzien. Ander bijzonder aspect aan de buitenzijde is een gevelsteen. De steen geeft een ruiter en paard weer en beeldt het volksverhaal van Sint Maarten uit. De gevelsteen dateert uit de zeventiende eeuw. De stolp in zijn huidige vorm is jonger.

De stolp Zesstedenweg 214 in Grootebroek verkreeg in 1879 z'n huidige vorm.
De stolp Zesstedenweg 214 in Grootebroek verkreeg in 1879 z'n huidige vorm. Het woongedeelte is zeer vermoedelijk bij deze verbouwing op een hogere wand gezet. Dat is goed te zien aan de linkerzijde. (Foto Ed Dekker)

Volgende pagina »


© 1954-2021 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap