Westfriese families
Westfriese Families

Kwartaalbladen » 1954-1966 (jaargang 6, 1965) » No. 1 » pagina 160-161

Muntjewerff

In een vorige aflevering werd vermeld dat in dit nummer een overzicht over deze familie gegeven zou worden. Bij het rangschikken van de vele gegevens vielen eerst een aantal onbruikbare af; daaronder behoren vooral die welke niet in verband met andere gegevens zijn te brengen, zoals een gezin waarvan de ouders of de kinderen niet bekend zijn. Ten slotte bleven er drie groepen bruikbare gegevens over. Hiervan is verreweg de grootste groep, die, welke begin 1700 aanvangt met Klaas Gerritsz. Muntjewerff te Barsingerhorn

Tot bijna 1900 is deze groep te vervolgen; woonplaatsen zijn b.v. Bergen - Blokker - Koedijk - Wormerveer - Oudkarspel - Zuid Scharwoude - Uitgeest - Purmerend - Oterleek en Wormer. Wij zouden dit willen noemen de Gerrit-groep van Barsingerhorn. Een tweede, veel kleinere groep, kan de Schager-groep worden genoemd of de Willem-groep. Ze kwam voor te Schagen vanaf omstreeks 1750 tot kort voor 1900 in de Zijpe. De derde groep is de Cornelis-groep van Warmenhuizen. Vanaf omstreeks 1740 treffen wij deze aan te Warmenhuizen, Bergen, Schoorl en Hauwert.

Gezien de plaats van afkomst van de verschillende groepen twijfelen wij er niet aan of deze drie moeten tot een terug te brengen zijn. Het feit, dat er vele "Onderwijzers der Jeugd" in de diverse groepen voorkomen is er ongetwijfeld de oorzaak van dat ze op zoveel uiteenlopende plaatsen gevonden zijn en dat het gezin meermalen verhuist. Dit maakt juist het onderzoek zo tijdrovend. Wij hebben het dus niet kunnen afsluiten en verzoeken onze lezers ons zo mogelijk hierbij te willen helpen. Er moeten plaatselijk toch nog wel aanwijzingen zijn die de samenhang zullen kunnen aantonen! Gaarne wachten wij berichten hierover af.


© 1954-2022 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap