Westfriese families
Westfriese Families

Aanwinsten in 2020 van onze bibliotheek

De bibliotheek van Stichting Westfriese Families is in 2020 verrijkt met weer een aantal waardevolle uitgaven. Wij danken de gulle schenkers van harte! Wilt u ook de bibliotheek uitbreiden met een publicatie? Neem contact op met onze bibliothecaris.

't ken zo wel toe!
Hij doet de naam van zijn huis in Burgerbrug geen eer aan. Gelukkig, anders was het nooit tot een boek gekomen. Het vastgelegde levensverhaal van Wim Kramer (van 12 augustus 1932) draagt dezelfde naam: 't ken zo wel toe!
In veertien dagen tijd schreef hij in 2019 zijn eigen 87 levensjaren uit, met de hand. De 208 pagina's over de grondlegger van het bedrijf W.N. Kramer in Burgerbrug gaan vooral over trekkers, landbouwwerktuigen en handel. En - zoals de Zijpenaar - het zelf noemt - ‘algemene bemoeizucht’.

Paasveetentoonstelling in Schagen.
Paasveetentoonstelling in Schagen. Ondernemer Wim Kramer (rechts) feliciteert loonwerker Cor Meijer met de koop van drie Renaults.
(foto familie Kramer)

Met cijfers, bedragen, goede en minder goede handel, anekdotes en krantenknipsels neemt Wim Kramer de lezer mee door bijna honderd jaar Burgerbrug en wijde omgeving. Het bedrijf dat hij een half jaar na zijn huwelijk - eind 1960 - begon, deed hij op z'n 82e over aan Irene, een van zijn drie dochters.
De jonge Wim volgde in Julianadorp de lagere landbouwschool en in Schagen de Rijkslandbouwwinterschool, maar trekkers, machines en handel trokken hem meer dan koeien en melk.
Zijn eerste Zetor verkocht hij als zelfstandig ondernemer in 1961 aan boer A. Bos aan de Molenvaart in Anna Paulowna. Drie weken later verkocht hij zo'n trekker aan Melle Montsma in Slootdorp, landbouwer aan de Wieringerrandweg. Alle verkochte trekkers vanaf 1961 kan hij zo opdreunen, compleet met bandenmaat en chassisnummer. Dankzij een keurig bijgehouden schriftje.

De familie Pronk van Zuidermeer tussen 1450 en 2020
Een reis door de tijd in de regio. Zo laat een vuistdik boek over de familie Pronk zich lezen. De bijna zevenhonderd pagina's familiegeschiedenis vertellen veel over de afgelopen 570 jaar in Noord-Holland Noord.
‘Onzinnig’ noemt samensteller Hans van Kampen (70) zijn monnikenwerk. „Onzinnig omdat je vooraf weet dat zo'n genealogie nooit compleet krijgt.” Toch ging de Obdammer stug door, zes jaar lang.

Veertig jaar getrouwd in 1917, Simon Pronk en Grietje Weel.
Veertig jaar getrouwd in 1917, Simon Pronk en Grietje Weel. Zij woonden toen in Blokker. Drie van de negen kinderen waren kloosterzuster. In het midden Simon en Grietje. Achter hen de drie dochters die in het klooster zijn getreden, vlnr. zr. Lambertina (Marijtje), zr. Fabia (Cornelia) en zr. Gemma (Aafje). Links staan de drie getrouwde zoons met hun vrouwen zittend voor hen, rechts zitten de drie getrouwde dochters met hun mannen achter hen. De zoons zijn vlnr. Jacob (met Geertje Schouten), Gerrit (met Neeltje Boots) en Kees (met Teuntje Hoogland). De gehuwde dochters zijn vlnr. Dieuwertje (met Ente Sneek), Grietje (met Piet Baltus) en Maartje (met Pieter Schouten).
(foto Hans van Kampen

Bij oud-leraar Nederlands Van Kampen begon de leerzame reis naar de honkvaste familie van zijn schoonmoeder rond 1450 en eindigde in het heden. De onderzoeker kwam honderd jaar verder terug de tijd dan bij zijn boek uit 2004 over zijn eigen familie. Die eeuw extra is te danken aan voorbereidend werk van Tamis Pronk, in 2017 in Groet overleden.
De oudst teruggevonden voorvader zal rond 1450 zijn geboren. Van hem is alleen de voornaam bekend: Vechter. Deze naam is afgeleid van Silvester, de 33e paus van de rooms-katholieke Kerk. Zoon Taems Vechters had land in Zuidermeer, bij Spanbroek. En zo geldt Zuidermeer als de bakermat van 1173 achterhaalde Pronken.
De achternaam Pronk duikt pas omstreeks 1650 voor het eerst op in de archieven. De naam betekent stuurs, knorrig. „Het kan ook zijn dat de eerste Pronk wilde pronken met zijn bezit”, zegt Hans van Kampen. De verwoed genealoog volgt in zijn boek ook de gezinnen van dochters.

Genealogie Cornelis Volckertsz uit het Westfriese Grootebroek
‘Nakomelingen van Cornelis Volckertsz (ca. 1645) en Maartje Cornelis’ luidt de ondertitel van het derde genealogische boek dat Robert Volkers uit De Meern in korte tijd heeft uitgebracht.
In 2017 verscheen ‘De familie Volker(t)s uit de Schaepskuyl’ (samengesteld samen met Margreet Volkers-Groot uit Waarland) en in 2018 ‘Genealogie van Claes Mauritsz uit het Westfriese Benningbroeck/Aartswoud’. Over deze beide boeken vertelde Robert Volkers in 2018 op de negende Najaarsfamiliemiddag van Westfriese Families.
En nu dan nummer drie. ‘De familie Volker(t)s uit de Schaepskuyl’ van drie jaar geleden eindigt met een bespiegeling over de mogelijke identiteit van stamvader Jan Volkertsz (ca. 1700) en zijn vrouw Guurtje. ‘Het bleef indertijd bij een opsomming van enkele aanknopingspunten zonder aanvullend archiefonderzoek en een gedegen genealogische analyse’, schrijft de auteur in zijn voorwoord.

Dorpsstraat in Oude Niedorp bij de afslag Zuiderweg (rechts), circa 1965.
Dorpsstraat in Oude Niedorp bij de afslag Zuiderweg (rechts), circa 1965. Rechts café De Vergulde Valk.
(foto Regionaal Archief Alkmaar)

‘Dat bleef knagen. Waarom niet alsnog beide ten uitvoer brengen?’ Dat deed hij. Het resultaat is een boek van 280 pagina's. Zijn zoektocht ging terug tot circa 1620 en leverde nieuwe feiten over de voorvaderen Volker(t)s op.
Een andere verrassing was de aansluiting op een nieuwe geslachtsnaam: Halfschepel. ‘Het blijkt dat iedereen op deze aardbol met de achternaam Halfschepel afstamt van onze gezamenlijke voorvader: Cornelis Volckertsz, geboren in circa 1645 in Grootebroek’, meldt Robert Volkers trots.
Op latere leeftijd was Cornelis Volckertsz herbergier van De Valck in Oude Niedorp. De oorsprong van het geslacht Halfschepel ligt in Pannekeet, de buurtschap bij Zuid-Scharwoude, aan de rand van Heerhugowaard.

Donateurs van Westfriese Families kunnen gratis onze bibliotheek raadplegen. Een titel kan maximaal drie weken worden geleend.

Ed Dekker
bibliothecaris Stichting Westfriese Families


© 1954-2024 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap