Westfriese families
Westfriese Families

Nieuws » 2014

Jaap Zomerdijk gast op Najaarsfamiliemiddag van Westfriese Families

Jaap Zomerdijk uit De Rijp is de spreker op de vijfde Najaarsfamiliemiddag van Stichting Westfriese Families, zondag 5 oktober 2014. De openbare bijeenkomst is in dorpshuis De Brink te Obdam, van 14 tot 16 uur.

Twee jaar geleden bracht Jaap Zomerdijk het boek ‘Drie eeuwen Zomerdijk, een familie uit West-Friesland’ uit. Hij beschrijft in 268 pagina's twaalf generaties. In Nederland woonden in 2007 589 Zomerdijken, aldus het Meertens Instituut. Zestig procent van hen komt in de beschreven stamboom voor. Bijna al deze Zomerdijken wonen in Noord-Holland.

Aan de hand van een powerpoint-presentatie vertelt Jaap over zijn familie en over hoe zijn boek tot stand kwam. Ook gaat hij in op DNA-onderzoek. Dergelijk onderzoek naar familiebanden is een nieuw verschijnsel in de genealogie en kan verrassende resultaten opleveren. Zoals gebeurde bij de familie Zomerdijk.

Zonder het Forensisch Laboratorium van de Rijksuniversiteit Leiden was het boek ‘Drie eeuwen Zomerdijk’ veel dunner geworden. Dankzij DNA-onderzoek kon Jaap twee losse takken van deze familie aan elkaar knopen. Dankzij twee uitstrijkjes wangslijmvlies! Het nieuwe project ‘Genetische Genealogie’ kwam precies op tijd voor Jaap Zomerdijk. Aan dit initiatief van het Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde werkt de Nederlands Genealogische Vereniging mee.

Voor de introductieprijs van € 155 werd het bewijs geleverd: dorpsgenoten Jaap Zomerdijk (de samensteller van het boek, van de Schager tak) en de tien jaar oudere Toon Zomerdijk (van de Beemster tak) zijn familie van elkaar.
Hun familielijn komt eind zeventiende eeuw samen bij dezelfde stamvader, Teunisz Somerdijk. Twee zoons van hem trouwden in Opmeer. Het DNA-onderzoek bevestigde dat zij broers zijn.

De Najaarsfamiliemiddag staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in genealogie, ook niet-donateurs van Stichting Westfriese Families. Jaap en ook bestuursleden van Westfriese Families kunnen vragen worden gesteld. De toegang is vrij.

Het adres van De Brink is Dorpsstraat 155, 1713 HE Obdam (op 5 minuten lopen vanaf het NS-station).

Ed Dekker, secretaris.

Melkventer Jaap Zomerdijk bij kinderen in Alkmaar, rond 1908.
Melkventer Jaap Zomerdijk bij kinderen in Alkmaar, rond 1908. Dit is een van de circa 200 afbeeldingen in het familieboek ‘Drie eeuwen Zomerdijk, een familie uit West-Friesland’. (Foto collectie Jaap Zomerdijk)


© 1954-2023 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap