Westfriese families
Westfriese Families

Nieuws » 2023

Najaarsfamiliemiddag op 24 september met sprekers over de families Keesman en Berger

Stichting Westfriese Families houdt zondag 24 september in Obdam haar twaalfde Najaarsfamiliemiddag. Er zijn twee sprekers. Zij belichten de familie Keesman en de familie Berger.

De editie 2023 van de jaarlijkse Najaarsfamiliemiddag wordt gehouden in dorpshuis De Brink te Obdam. De bijeenkomst duurt van 14 tot 16 uur.
Donateurs en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De entree is gratis.

Op de Najaarsfamiliemiddag staan een of meer families en aanverwanten centraal, meestal aan de hand van een presentatie van een spreker. Er worden ook foto's en andere beelden vertoond. Bij de presentaties is ruim gelegenheid voor vragen en eigen inbreng.

Keesman
Peter Keesman uit Heiloo, samensteller van het boek ‘Keesmannen, de bierstekers rond Barsingerhorn en Wieringerwaard’ is een van de sprekers. Peter zal de bezoekers vertellen over zijn onderzoek naar gezinnen waar de geur van chocolade is op te snuiven, naar koetsiers in het zondige Amsterdam, naar veldarbeiders in de zware klei, naar schippers die verre handelsreizen maakten en naar drie generaties handelaren in bier.
Een exemplaar van het boek ‘Keesmannen, de bierstekers rond Barsingerhorn en Wieringerwaard’ is aanwezig in de bibliotheek van Stichting Westfriese Families. Donateurs van Westfriese Families kunnen boeken uit de bibliotheek gratis lenen. Het boek is ook verkrijgbaar op de Najaarsfamiliemiddag. Het kost 30 euro.

Berger
Klaas Roos uit Alkmaar verzorgt het programma na de pauze. Hij vertelt over Laurentius Berger en enkele van zijn nazaten. Laurentius leefde van 1807 tot 1869. Hij werd geboren in Schagen, werd al vroeg wees en de ouderlijke boerderij aan de Dorpen in Schagen ging aan zijn neus voorbij.
In Alkmaar vond hij daar een passende oplossing voor. Een boerderij op een plek in Alkmaar, waar je die nu niet zou verwachten.
Laurentius kreeg ook te maken met een probleem, waar de agrarische sector ook nu mee te maken heeft, een deel van zijn land werd onteigend.
Klaas is bestuurslid van Westfriese Families. Als redacteur verzorgt hij ons tijdschrift.

Te koop
Bestuursleden van Westfriese Families zijn aanwezig op de bijeenkomst om vragen te beantwoorden. Uitgaven van Westfriese Families kunnen worden ingezien en zijn te koop.

Het adres van dorpshuis De Brink is Dorpsstraat 155, 1713 HE Obdam (op 5 minuten lopen vanaf het NS-station). De inloop is vanaf 13 uur.
Na afloop van het officiële programma is er gelegenheid om gezellig na te praten met een drankje. Koffie en thee op deze bijeenkomst zijn gratis.

Opgericht in 1954
Stichting Westfriese Families is voortgekomen uit een werkgroep van het Westfries Genootschap en is opgericht in 1954. Belangrijkste doelstelling is het bevorderen van de genealogie in en buiten West-Friesland, gericht op families met wortels in het gebied binnen de Westfriese Omringdijk.
Het tijdschrift Westfriese Families verschijnt drie keer per jaar en beleeft nu zijn 64e jaargang. In elk nummer worden steeds verschillende families belicht. Donateurs krijgen het blad gratis.
De stichting bezit een omvangrijke bibliotheek met familieboeken. Donateurs kunnen titels gratis lenen.

Bestuur
Het bestuur van Stichting Westfriese Families bestaat uit Ed Dekker (Hensbroek, voorzitter, bibliothecaris), Jan Peereboom (Berkhout, secretaris), Jan Koetsier (Hoogkarspel, penningmeester), Klaas Roos (Alkmaar, redacteur), Dilly Koetsier-Speets (Hoogkarspel, bestellingen), Gré Bakker-Bruijn (Venhuizen), Jaap van Beek (Alkmaar), Jan de Groot (Middenbeemster), Bert Houter (Wognum) en Nan Beers (Schagen).

Boek Keesmannen.

© 1954-2024 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap